Logopedia - Terapia Miofunksionale

Gjuha luan një rol jetik në zhvillimin e duhur dhe funksionimin e sistemit të kafkës-mandibular (maxilla, mandibula, dalje dhëmbësh) dhe postural.

 

Me rëndësi të veçantë është gëlltitja atipike në fëmijët, lidhur me kohëzgjatjen e lëvizjeve jofunksionale të gjuhës, jo domosdoshmërisht për shkak të një sëmundje, por zakonisht të lidhura me ""zakone të këqija"" të lëvizjes dhe mbajtjes së gjuhës.

Me fjalë të tjera, shtytja e gjuhës nuk është e drejtuar më shumë drejt qiellëzës, por në dhëmbë, duke shkaktuar dëmet si në vijim:

 

dështim i zgjerimit të qiellëzës (qiellëz e ngushtuar ose Ogivale);

ndryshim në zhvillimin e dhëmbëve, për shkak të shtytjes së pamëshirshme dhe të fortë të gjuhës që nuk gjen dallim as në muskujt rrumbullakët e buzëve, që kanë mbetur të dobët;

 

Kjo, nga ana tjetër, përcakton çështjet e mëposhtme:

 

Ndryshim në zhvillimin cranio-mandibular (sidomos të mandibulat dhe Maxilla);

zhvillimin e crregullt dhe pozicionimin e crregullt dentar (kafshim të hapur, dhëmbët përpara të ""dala"", vonesë në daljen e dhëmbëve, etj);

çrregullime posturale: gjuha është në fakt jo një muskul në vetvete, por një pjesë e atij kompleksi të muskujve që përbëjnë të ashtuquajturën muskulaturën zinxhir gjuhësore dhe ka implikime në të gjithë sistemin postural.

 

Ndryshimet e funksioneve gojore, nëse nuk trajtohen menjëherë, mund të japin, në fëmijët, një mosbalancim të muskujve oro-facialë. """

Simptomat më të zakonshme përbëhen nga:

  • Frymëmarrje me gojë (me gojë të hapur);
  • Gëlltitje e devijuar: probleme me përtypjen - gëlltitjen e ushqimit të lëngshëm dhe / ose trupat e ngurtë;
  • Çrregullime verbale  të artikulimit fonetik: shtrembërimin e tingujve: / s / slita, / z / rozë, / c / cekët, / x / xibrakë në të cilën gjuha mund të zhvendoset apo të vijë në mes të dhëmbëve
  • Qiellëz e gjatë dhe e ngushtë;
  • Rritja anormale e dhembeve (malokluzion);
  • Vese të gojës (thithje gishti ose disa gishtave, biberonit, ushqimi i  vazhduar përmes biberonit);
  • Kontrolli i dobët dhe koordinimi i muskujve të fytyrës;
  • Vendosje e parregullt gjuhësore për ""pushim"";
  • Vështirësia për të ruajtur vëmendjen dhe përqendrimin;
  • Problemet postural lidhur me ndryshimet e lartpërmendura.

Studio Parisi Italia Srls Unipersonale

Zyrat Qëndrore

Studio Parisi - Zyra në Emiratet e Bashkuara Arabe, zyra Mjekësore - Al Rowais

Studio Parisi - Zyrat e Degëve jashtë vendit

Duke u hapur:

Via S. Allende , 31

50032 Borgo San Lorenzo (FI)

info@studioparisi.net

P.I.: 04331650236

Tel. +39 055/0763192

Hawai Tower

P.O. Box: 90180, Dubai - UAE

Mobile: +971 50 624 6050

otgulf@eim.ae

Sales & Marketing district

Director: Dr. George Masoud

1. Lugano (Svizzera)

2. Malindi (Kenya)

3. Bucarest ( Romania)

©  Studio Parisi Italia 2017-8 |  P.I. 04331650236

Informacione Legale

Mundesuar nga Albania Web Solutions