Dietologjia

Intolerancat ushqyese

Çdo shqetesim fizik dhe psikologjik mund të gjurmohet nëpërmjet mangësive ushqyese që rezultojnë në keqfunksionimin e trupit.

 

Prandaj, është e rëndësishme për të marrë shumëllojshmërinë më të gjerë të mundshme të ushqimeve, në mënyrë për të kompensuar apo, në çdo rast, të plotësuar mangësitë ushqyese të secilit.

 

Për më tepër, edhe e ngrëna në mënyrë të përsëritur gjithmonë të të njëjtave ushqime mund të jetë e dëmshme: në këtë mënyrë, në fakt, ka të ngjarë të grumbullohen shumë substanca toksike, të tilla si konservantë, ngjyrues, apo aditivë të ndryshme të cilat, në sasi të vogla, mund të neutralizohen me lehtësi nga trupi, por në sasi më të mëdha, mund të ndikojnë seriozisht sistemin e trajtimit, kullimit, sekretimit dhe "hedhjen e mbeturinave" në trupin tonë.

 

Në momentin në të cilin marrja e një ushqimi shkakton trazira - të cilat mund të jenë të natyrës dhe masës të ndryshme -  duhet, para së gjithash, të verifikohet nëse është alergji apo intolerancë ushqimore.

Në çfarë mënyre? Nëse këto çrregullime ndodhin me ndërhyrje në sistemin imunitar, pra të shkaktojë reagimin e tij jo normal dhe të menjëhershëm, atëherë bëhet fjalë për alergji; në qoftë se në vend të ketij "ndërmjetësimi" imunitar nuk ndodhin shqetësime dhe parehatia është shkaktuar nga veprimi i drejtpërdrejtë i ushqimit, për shkak të përbërjes së tij të veçantë kimike, ajo është një intolerancë.

 

Simptomat potencialisht të shkaktuara nga intoleranca ushqimore janë aq të ndryshme dhe të përhapura sa pothuajse të gjithë njerëzit që vuajnë nga çdo lloj çrregullimi mund të mendojnë se janë intolerantë në disa ushqime.

Simptoma të tilla, në fakt, mund të manifestohen në formën e simptomatologjive të ndryshme, edhe në kombinim mes tyre: gastrointestinale, të tilla si ënjtje, shurdhim, përzjerje, të vjella, kapsllëk në rotacion me diarre; të lëkurës, të tilla si eritemë, skuqje, etj.; frymore, të tilla si astma, kollitja, etj.; duke përfunduar me ndikim, në disa raste, madje edhe të sistemit urinar, e muskuloskeletal dhe sistemet neurologjike.

 

Megjithatë, intoleranca për një ushqim të caktuar nuk është e qëndrueshme në kohë, duke qenë në gjendje që të tejkalohet në rrjedhën e jetës. Dhe, në çdo rast, gjatë manifestimit të saj ajo është një ndihmë e sigurt dhe efektive për t'ju bashkangjitur një plani ushqimor të kalibruar në ushqime të cilat personi nuk është intolerant.

Ushqyerja

 

Ushqyerja natyrore duhet të kuptohet si një rregjim i vërtetë i jetës dhe, që është, përdorimi efektiv dhe i duhur i ushqimeve.

Me fjalë të tjera, kjo do të thotë se ne duhet të hetojmë natyrën e ushqimeve të veçanta, në përbërjen e tyre, mënyrën e asimilimit të tyre dhe rolin që ato luajnë në një trup të "shëndetshëm", kjo është ajo që ne kemi ndërmend kur flasim për "efekt të shëndetshëm " ushqimor.

 

Ushqimi natyror është, pra, një disiplinë shumë e ndërlikuar, për shkak se ajo merr parasysh reagimin e individit për një ushqim të veçantë; dhe kjo është për shkak se: "çfarë është e mirë për një person mund të dëmtojë një tjetër."

 

Në mënyrë që ushqyerja të mund të ketë një ndikim pozitiv në shëndetin e të kujtdo, është thelbësore të zbulohen arsyet themelore mbi sjelljen fiziologjike të individit për një ushqim të caktuar, duke marrë parasysh përbërjen e tij bio-tipologjike, temperamentin e tij dhe diatezës së tij (p.sh., kapaciteti reagues i lindur ose i fituar i organizmit përpara stimujve, e mjaftueshme për të shkaktuar reaksione zakonisht të parregullt apo sëmundje).

Ri-ekuilibri Ushqimor

 

Pra, nëse është e vërtetë se burimi kryesor i vitalitetit të njeriut është USHQYERJA, është po aq e vërtetë se gabimet që kanë të bëjnë me të, të tilla si zakonet e të ngrënit të gabuara, mënyrën e jetesës të çrregullt, mungesa e ekuilibrit midis aktivitetit fizik, emocional dhe mendor, sjellin shqetësime fiziologjike, sëmundjet por edhe ndryshime  të vërteta të shpirtit.

 

Ushqyerja kështu, ka një ndikim të konsiderueshëm në organizëm dhe mekanizmat e ndjenjës dhe mendimit, duke qenë thelbësore për zhvillimin e duhur fizik dhe mendor të secilit prej nesh.

 

Përdorimi I substancave natyrore

 

Konsulenti I Mirëqënies ofron, pra, këshilla të vlefshme për përdorimin e produkteve të bëra ekskluzivisht nga substanca natyrore, të tilla si: substanca integruese, vajra esenciale, esenca lulesh të Bach, të Australisë, bimeve dhe bimë, dhe oligo-derivatet.

 

 

Vitaminat

 

Një referim i veçantë duhet të kenë, në fund, vitaminat, substanca organike kimikisht shumë të ndryshme nga njëra-tjetra dhe të papajisura me vetëm një vlerë energjike.

 

Ato janë ushqyes thelbësore, në kuptimin që meqënëse nuk mund të sintetizohen direkt nga trupi i njeriut (me disa përjashtime) duhet të futen nga jashtë me ushqim.

 

Vitaminat janë të ndara në të tretshme në ujë (vitamina të grupit B dhe vitamina të grupit C) dhe të tretshme në yndyrë (vitamina A, D, E, K).

 

Për sa i përket, në veçanti, vitaminave që shkrihen në ujë, ato, në trup, bëhen co-enzima (formë e tyre fiziologjikisht aktive) konkurruese në aktivitetet kryesore enzimatike që ndodhin në trupin tonë, e cila është arsyeja pse vitamina mund të konsiderohet si katalizatore e vërtetë organike , pasi ato janë në gjendje për të filluar reagimet metabolike dhe një ribalancim të gjendjes biologjike të qelizës.

Gjetjet e fundit shkencore, për më tepër, kanë nxjerrë në pah vetitë e disa vitaminave të grupit B (si B6, B9 dhe B12) për të ulur nivelet e homocisteinës në gjak, një substancë që rrjedh nga metabolizmi i metioninës dhe e cila është e implikuar në shumë sëmundje kardiovaskulare.

Së fundi, për sa i përket vitaminave te tretëshme ne yndyrë, shumë i rëndësishëm është roli i luajtur nga këto në procesin e mbrojtjes së qelizës nga veprimet shkatërruese të radikaleve të lira dhe, si pasojë, në parandalimin e shumë sëmundjeve degjeneruese të lidhura me plakjen

 

Dëshiron të thellosh këtë argument? Na Kontaktoni!

Studio Parisi Italia Srls Unipersonale

Zyrat Qëndrore

Studio Parisi - Zyra në Emiratet e Bashkuara Arabe, zyra Mjekësore - Al Rowais

Studio Parisi - Zyrat e Degëve jashtë vendit

Duke u hapur:

Via S. Allende , 31

50032 Borgo San Lorenzo (FI)

info@studioparisi.net

P.I.: 04331650236

Tel. +39 055/0763192

Hawai Tower

P.O. Box: 90180, Dubai - UAE

Mobile: +971 50 624 6050

otgulf@eim.ae

Sales & Marketing district

Director: Dr. George Masoud

1. Lugano (Svizzera)

2. Malindi (Kenya)

3. Bucarest ( Romania)

©  Studio Parisi Italia 2017-8 |  P.I. 04331650236

Informacione Legale

Mundesuar nga Albania Web Solutions